Stra¿ Gminna |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Piotr Sucharski
Administrator
|
Wys³any: 2008-04-28, 09:40 Stra¿ Gminna
|
|
|
Czy kto¶ mo¿e przybli¿yæ pomys³ ze stra¿± gminn±?
Na jakich zasadach bêd± funkcjonowaæ oraz jakimi przywilejami bêd± dysponowaæ? |
|
|
|
 |
hha
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-28, 15:32
|
|
|
wydaje mi siê ¿e bêdzie to taki sam twór jak stra¿ miejska i z takimi samymi prawami.
czytaj nic dobrego |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-28, 15:53
|
|
|
Rzeczywi¶cie zarówno stra¿ miejska i gminna dzia³aj± na podstawie tej samej ustawy a merytorycznie s± nadzorowane przez Komendanta G³ównego Policji.
Mog± kontrolowaæ ruch drogowy, utrzymanie porz±dku i czysto¶ci na terenie gminy itp. Najlepiej zapoznaæ siê z projektami dokumentów ¼ród³owych - statut SGm i regulamin SGm, które s± na stronie urzêdu gminy Stare Babice (BIP - projekty uchwa³ Rady Gminy). |
_________________ Pozdrawiam
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-29, 20:52
|
|
|
przyda sie, za du¿o tu dziwnych rzeczy sie dzieje.
dzisiaj mi policja autobus zatrzyma³a szukajac kogos.
wiecie moze o co chodzi? |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-30, 11:53
|
|
|
Stra¿ Gminna bêdzie zapewne dzia³a³a w dni robocze . Nic zatem nie zagrozi kosz±cym w niedziele swoje trawniki |
|
|
|
 |
Piotr Sucharski
Administrator
|
Wys³any: 2008-04-30, 15:41
|
|
|
Jako¶ ciê¿ko wyobraziæ sobie tak± stra¿. Czy w innych gminach taka instytucja funkcjonuje?
Kto¶ przypadkiem mo¿e wie? |
|
|
|
 |
hha
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-30, 16:08
|
|
|
w ³omiankach jest co¶ takiego, ale jak funkcjonuje to nie wiem |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-30, 21:15
|
|
|
Jest sporo w Polsce gmin najczê¶ciej miejskich, które maj± stra¿ gminn±. Znam gminê na Mazurach, gdzie stra¿ników zmieniaj± jak rêkawiczki. Jak nie za próby brania ³apówek to znowu za nadgorliwo¶æ i podpadki u miejscowych notabli. Jest ona równie¿ wykorzystywana do niszczenia przeciwników (nie tylko politycznych). Generalnie wszystko zale¿y od ludzi ale te¿ oni musz± niestety pamiêtaæ kto im p³aci. Je¿eli w gminie oprócz pracowników administracyjnych i komendanta ma byæ 6 stra¿ników to znaj±c prawo pracy i ile godzin w mies±cu mo¿na przepracowaæ to ³atwo policzyæ jaka mo¿e byæ aktywno¶æ. Nale¿y jeszcze pamiêtaæ o szkoleniach. |
_________________ Pozdrawiam
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
|