Forum wsi Klaudyn Strona G³ówna Forum wsi Klaudyn
Miejsce dla lokalnej spo³eczno¶ci wsi Klaudyn woj. mazowieckie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Zwierzêta le¶ne
Autor Wiadomo¶æ
Walerian ¯yndul 

Wys³any: 2008-04-23, 21:21   Zwierzêta le¶ne

W niedzielê, przy ul. Prokofiewa widzia³em kozio³ka, który beztrosko zwiedza³ niezagospodarowan± dzia³kê. By³ piêkny, z l¶ni±ca sier¶ci±.
Proponujê, aby w tym temacie uczestnicy forum informowali o zauwa¿onych osobi¶cie w okolicach Klaudyna dzikich zwierzêtach, rzadkich gatunkach ptaków (kruki, ba¿anty). Pozwoli to nam na ocenê naszego ¶rodowiska, na ile jest ono przyjazne naszym s±siadom z lasu.
Np. wewn±trz mojego ogrodzenia (zim±) czêstymi go¶æmi by³y dwa koguty ba¿antów.
Czekamy na informacje.

Walerian ¯yndul

Piotr Sucharski 
Administrator

Wys³any: 2008-04-23, 21:51   

Bardzo czêsto widujê zaj±ce, które do¶æ ¶mia³o wybiegaj± na ulicê Cieæwierza. Chyba musz± siê czuæ bezpiecznie, skoro na takie wycieczki sobie pozwalaj±.
O ³osiach nie bêdê wspomina³, bo chyba ju¿ ka¿dy z nas by³ ¶wiadkiem ich obecno¶ci w okolicach Klaudyna. Ponoæ 5 sztuk jest w Puszczy. Mo¿e kto¶ tê informacjê potwierdziæ?

hha
Go¶æ
Wys³any: 2008-04-24, 01:29   

na rowku przuy tzn. "nowej drodze" pomiêdzy klaudynem a laskami s± bobry i non stop zapychaj± rów...
szkoda ¿e spó³ka wodna, na któr± ka¿dy z nas p³aci nic z tym nie robi, bo podlegamy pod grodzisk mazowiecki- czy co¶ w tym stylu... a tym czasem woda zamiast p³yn±æ rowem zalewa pobliskie pola :-?
co do bobrów, to w gminie mówili, ¿e nie tylko w klaudynie s±.

lg 

Wys³any: 2008-04-24, 09:02   

Mi niedawno przebieg³ tu¿ przed mask± na Radiowej spory dzik. A w zesz³ym roku przy Cieæwierza urzêdowa³y na wolno¶ci dwie nutrie - nie wiem czy mo¿na to podci±gn±æ pod zwierzêta le¶ne, bo pewnie komu¶ uciek³y z hodowli. Ale widok nutrii przechodz±cej przez ulicê by³ niecodzienny.

No i kiedy¶, te¿ na Radiowej, widzia³em borsuka - niestety rozjechanego, wiêc nie wiem, czy to nie by³a ostatnia sztuka.

Przy okazji apelujê o ograniczanie prêdko¶ci w pobli¿u lasu, bo dosyæ czêsto co¶ przebiega przez jezdniê. I niekoniecznie musi to byæ od razu ³o¶

Walerian ¯yndul 

Wys³any: 2008-04-24, 12:54   

Przy ul. Radiowej w zesz³ym roku widzia³em rozjechane dwa borsuki. Ale na pewno borsuków jest wiêcej. Widzia³em ich nory (znacznie wiêksze od lisich) w lesie przylegaj±cym do Klaudyna od strony zachodniej.

Walerian ¯yndul

gardnero 

Wys³any: 2008-04-29, 09:01   moi go¶cie... :)

Bardzo czêsto podchodz± w okolice skrzy¿owania ul. Cieæwierza i Szymanowskiego.

Ten ok. 5m od ulicy, jak znajde chwile wrzucê wiêcej fotek.

W nocy weso³o grasuj± sobie równie¿ dziki, zdarzaj± siê je¿e i lisy.
Niedawno widzia³em równie¿ daniele.

Walerian ¯yndul 

Wys³any: 2008-04-29, 09:05   

Zazdroszczê i ¿a³ujê, ¿e nie uda³o mi siê na taki widok trafiæ osobi¶cie.

Walerian ¯yndul

sebastian 

Wys³any: 2008-04-30, 14:54   

no to ja pozdrowiê je¿a który wczesnym wieczorem wyszed³ mi na spotkanie na Pl. Wilsona. Nie boj±c sie ani t³umów ludzi, ani samochodów wyszed³ na spacer spokojnie chodniczkiem przy wyj¶ciu z metra ;)
I s± jeszcze sarny, przy wysypisku ¶mieci widzia³em.
Od strony m³odego lasku w kierunku radiowej

Piotr Sucharski 
Administrator

Wys³any: 2008-04-30, 15:40   

sebastian napisa³/a:
e¿a który wczesnym wieczorem wyszed³ mi na spotkanie na Pl. Wilsona

Mo¿e po prostu uciek³ komu¶? :-)

sebastian 

Wys³any: 2008-04-30, 16:22   

je¿? kto chodujê je¿e?
chyba jaki¶ fetyszysta masochista ;)

Walerian ¯yndul 

Wys³any: 2008-04-30, 21:32   

Je¿e na wolno¶ci ¿yj± wszêdzie. Jak mieszka³em w W-wie, na Bemowie, niedaleko dzia³ek, to czêsto pó¼nym wieczorem obserwowali¶my jak ¿erowa³y tuptaj±c i wydaj±c jakie¶ odg³osy. Noc± wychodz± na ¿erowanie z parków, ogrodów i mog± przez pomy³kê trafiæ na jezdniê. W zesz³ym roku widzia³em kilka rozjechanych.
Oprócz je¿a, w samym Klaudynie, na Lutos³awskiego widzia³em rozjechane wiewiórki. W zeszlym roku dwie i w tym roku jedn± (na wysoko¶ci wjazdu w Prokofiewa, ko³o zatoczki). Szkoda ich, takie mi³e zwierz±tka.

Walerian ¯yndul

Wiktak 

Wys³any: 2008-05-08, 20:58   

Ja czêsto widze na Radiowej

Walerian ¯yndul 

Wys³any: 2008-05-13, 08:45   

Mia³em dzisiaj nieprzespan± noc. Do gniazda szpaków (na dachu, pod podbitkê) dosta³a siê kuna i szala³a od 2.00 do 3.30. Z zewn±trz po o¶wietleniu reflektorem widzia³em tylko czê¶æ pyska. Obawiam siê, ¿e bêdzie mia³a problemy z wydostaniem siê. :-(

Walerian ¯yndul

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku