Ruch pojazdów |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-09, 20:55 Ruch pojazdów
|
|
|
Sprawa ruchu pojazdów na ulicach Klaudyna by³a poruszana wielokrotnie. Niestety ani apele o ostro¿n± i zgodn± z przepisami jazdê ani wypadki z udzia³em pieszych nie robi± na czê¶ci kierowców ¿adnego wra¿enia. Szybka jazda na drodze o z³ej nawierzchni grozi nie tylko uszkodzeniem pojazdu ale równie¿ stwarza zagro¿enie dla innych u¿ytkowników dróg. Na przyk³ad szybki przejazd samochodu po ul. Prokofiewa wi±¿e siê z niebezpieczeñstwem stwarzanym przez wyrzucane spod kó³ kamienie, które z du¿± energi± potrafi± szybowaæ nawet kilka metrów. Czêsto znajdujê je w trawniku na swojej dzia³ce. Pamiêtajmy o innych u¿ytkownikach dróg siedz±c za kierownic± swojego samochodu. W przypadku nieszczê¶cia ¿adne przeprosiny ani pieni±dze nie zwróc± zdrowia poszkodowanym a mog± pozostaæ wyrzuty sumienia do koñca ¿ycia. Na pewno zd±¿ymy za³atwiæ to co planujemy bez nara¿ania i siebie i innych. Nie wstyd¼my siê zwracaæ uwagi kierowcom, którzy nie zachowuj± ostro¿no¶ci na naszych drogach. Nie oni siê wstydz± i czerwieni±. A mo¿e na stronie internetowej umieszczaæ numery rejestracyjne kierowców - piratów z podaniem czasu i miejsca zdarzenia??? |
_________________ Pozdrawiam
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Wiktak

|
Wys³any: 2008-04-10, 15:53
|
|
|
Ja kiedy¶ szed³em do sklepu (akurat po deszczu... :( ) Nadje¿dzaj±ca niebieska Toyota Corolla z niewiarygodn± szybk± prêdko¶ci± jak na Klaudyñskie drogi i warunki pogodowe chlapa³a mnie :| ale nie to ¿eby troszke , by³em ca³y brudny nawet twarz :|
My¶le ¿e powinna byc juz ta kanalizacja i ¿eby woda nie sta³a na ulicy :( bo nadjezdzaj±ce samochody chlapi± :(
Pozdrawiam ;) |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-17, 21:01
|
|
|
Na razie nie podajê marek samochodów i ich nr rejestracyjnych, które prowadzone przez swoich w³a¶cicieli znacznie przekracza³y dozwolon± prêdko¶æ.
Ale mam ciekaw± pierwsz± statystykê. Na 10 samochodów, które mnie w ostatnim czasie wyprzedza³y na ul. Lutos³awskiego w 7 kierowcami by³y Panie.
Zastanawiam siê sk±d ten u nich po¶piech. |
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-17, 21:25
|
|
|
Promocje goni± S³ysza³em ¿e kobiety lubi± zakupy...
Ale zaskakuj±ca statystyka |
|
|
|
 |
Wiktak

|
Wys³any: 2008-04-17, 21:28
|
|
|
Ten post u góry jest mój-zapomnia³em sie zalogowac |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-17, 22:18
|
|
|
1. je¶li ochlapa³ ciê samochód mo¿esz siê ubiegac z jego OC o zwrot kosztów pralni.
ps.2. przepisy przepisami, ale jazda ul. cieæwierza z prêdko¶ci± tam zaplanowan± (40km/h) to jest drobna przesada, mo¿e podpadnê ludzi±, ale ja¼dze tam 70- oj prawie dwa razy tyle...
przepisy jakie mamy w naszym kraju dobrze wiemy, ja raczej dostosowuje siê bardziej do warunków na drodze, ni¿ do znaków przy nich stoj±cych...
ps. wcale bym siê nie zdziwi³ jak bym siê znalaz³ na pañskiej czarnej li¶cie |
|
|
|
 |
Ala Piotrowska
Ry¶
|
Wys³any: 2008-04-18, 00:59
|
|
|
Go¶ciu anonimowy.
Mo¿e bêdziesz mia³ dziecko, które wymknie sie z pod kontroli na Cieæwierza a innemu go¶ciowi bêdzie siê nudzi³o jechaæ powoli i co wtedy?
Ala Piotrowska |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-18, 08:06
|
|
|
Szkoda, ¿e nie mia³ Pan okazji rozmawiaæ z osobami, które uleg³y w Klaudynie wypadkom zwi±zanymi z ruchem pojazdów. Znam jedn± Pani±, która od kilku miesiêcy nie mo¿e rozpocz±æ normalnego ¿ycia - kule, ból, szpital i niepewno¶æ czy bêdzie zdrowa, czy te¿ inwalidk±. Przemy¶l to przyjacielu. |
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-18, 08:42
|
|
|
Ala Piotrowska napisa³/a: | Go¶ciu anonimowy.
Mo¿e bêdziesz mia³ dziecko, które wymknie sie z pod kontroli na Cieæwierza a innemu go¶ciowi bêdzie siê nudzi³o jechaæ powoli i co wtedy?
Ala Piotrowska |
nie no ok. jak widzê ¿e id± ma³e dzieci za rêkê z rodzicami to zwalniam- ¿eby nie by³o, i omijam je WIELKIM ³ukiem, tak samo jest z rowerzystami- którym przy okazji czêsto sam jestem i te¿ nie lubiê jak mnie kto¶ mija parê cm dalej.
Nie wa¿na jest prêdko¶æ, tylko ¿eby porzy tej prêdko¶ci jeszcze w³±czyæ MY¦LENIE!
Nie ma co wrzucaæ wszystkich do jednego "worka".
Pozdrawiam i bêdê monitorowa³ co siê tutaj dzieje. |
|
|
|
 |
Wiktak

|
Wys³any: 2008-04-18, 09:41
|
|
|
Mo¿na dziecko omin±c jak idzie poboczem , a co jak taki ma³y brzd±c wyskoczy zza d¿ewa ko³o przystanku ko³o Wagnera? Przy 70km/h nie da sie gwa³townie zachamowac :/
By³ przypadek na Lutos³awskiego ¿e ch³opak skrêca³ na rowerze a z przeciwka jecha³ czerwony samochód. Zacz±³ chamowac ko³o sklepu "U Patrycji" a przyfasoli³ w ch³opaka "Pod Sosnami". Nie wiem jak to sie sta³o, ¿e mu sie nic nie sta³o ale to dobrze ¿e nic. Rowerek do kasacji a ch³opak by³ na masce ca³y i zdrowy :)
Ale co by by³o gdyby mia³ pecha i by go przejecha³? Lepiej zwolnic , bo oprócz tego ,¿e mo¿ma mie nieprzyjemno¶ci to te¿ niszczone zawieszenie od wspania³ych Polskich dróg ;)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-18, 11:05
|
|
|
Wiktak napisa³/a: | Mo¿na dziecko omin±c jak idzie poboczem , a co jak taki ma³y brzd±c wyskoczy zza d¿ewa ko³o przystanku ko³o Wagnera? Przy 70km/h nie da sie gwa³townie zachamowac :/
|
Klasyczne co by by³o gdyby... Id±æ tym tropem mo¿na by powiedzieæ "nie wichodz z domu bo Ciê potr±ci samochód, strzeli piorun, albo kto¶ Ciê napadnie..." trzeba uwa¿aæ i tyle...
Wiktak napisa³/a: | By³ przypadek na Lutos³awskiego ¿e ch³opak skrêca³ na rowerze a z przeciwka jecha³ czerwony samochód. Zacz±³ chamowac ko³o sklepu "U Patrycji" a przyfasoli³ w ch³opaka "Pod Sosnami". Nie wiem jak to sie sta³o, ¿e mu sie nic nie sta³o ale to dobrze ¿e nic. Rowerek do kasacji a ch³opak by³ na masce ca³y i zdrowy :)
Ale co by by³o gdyby mia³ pecha i by go przejecha³? Lepiej zwolnic , bo oprócz tego ,¿e mo¿ma mie nieprzyjemno¶ci to te¿ niszczone zawieszenie od wspania³ych Polskich dróg ;)
Pozdrawiam |
jad±c 100km/h przeje¼dzasz chyba nieca³e 3 metry na 1 sekundê, 200 metrów pokonujesz ok. 1 minuty (taki jest chyba dystans pomiêdzy tymi sklepami)...
moje pytanie: ile zajmuje ci przej¶cie z jednej strony ulicy na drug±, bo przejechanie tego odcinka rowerem chyba mniej?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-18, 11:29
|
|
|
Droga przez wie¶ to znaczy co 20 m brama, z której mo¿e wybiec wszystko : dziecko, pies ,baran, ¶winia i wyjechaæ ty³em ciê¿arówka. Tego siê nie da przewidzieæ w³±czaj±c najpotê¿niejsze my¶lenie.
B±dzmy przewra¿liwieni przynajmniej we w³asnej wsi.
Pewnie sobie pogadamy a wariatów drogowych i tak nie ubêdzie.
Wywierane s± przez "Stowarzyszenie Klaudyn " naciski na gminê ¿eby opracowaæ plan komunikacji i wytyczenie ci±gów pieszych.
Ala Piotrowska |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-18, 15:44
|
|
|
Jak by³em ma³y mama uczy³a mnie ¿e ulica nie jest miejscem zabaw, choæ by³o to parê ³adnych lat temu jak ruch uliczny by³ o wiele mniejszy. A przed wyj¶ciem na drogê mam siê rozejrzeæ.
Wybaczcie, ale czy bêdê jecha³ 40 czy 70 to jak kto¶ mi wyskoczy pod same ko³a (oby nigdy), to s± bardzo ma³e szanse na ominiêcie takiej osoby...
Przepisy ruchu drogowego mówi± o zachowaniu szczególnej ostro¿no¶ci przy w³±czaniu siê do ruchu drogowego, wiêc je¶li kto¶ wyje¼dza z bramy ty³em to chyba on powinien uwa¿aæ, a je¶li nie da rady sam to powinien kogo¶ poprosiæ ¿eby mu w tym pomóg³, ewentualnie nie wsiadaæ za kierownicê WCALE
Kodeks ruchu drogowego mówi te¿ co¶ o tym ¿e jako kieruj±cy pojazdem mogê za³orzyæ ¿e inny uczestnik ruchu równie¿ zna przepisy i siê do nich zastosuje, co nie ¶wiadczy wcale o tym ¿e wszystkie przepisy w naszym kraju s± dobre!
Jedno jest pewne:
PIRACI DROGOWI TO Z£O
Ale nie ka¿dego kierowcê przekraczaj±cego dozwolon± prêdko¶æ mo¿na odrazu nazywaæ piratem drogowym!
Pozdrawiam i ¿ycze mi³ego weekendu |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-18, 19:43
|
|
|
A czy Go¶æ mo¿e pamiêta o zasadzie ograniczonego zaufaniu w stosunku do innych u¿tkowników dróg??? Wiele wyroków skazuj±cych sprawcó wypadków drogowych powo³uje siê na zasadê ograniczonego zaufania.
Wydaje siê, ¿e dyskusjê 70 km/h to jest wolno czy szybko nale¿y zakoñczyæ. Powinni¶my bezwzglêdnie przestrzegaæ przepisów szczególnie na terenie zabudowanym. Prêdko¶æ to jest tylko masa pojazdu przemieszczaj±ca siê po okre¶lonej drodze w okre¶lonym czasie. Natomiast od kierowcy i jego dyspozycji psychofizycznej zale¿y kiedy samochód siê zatrzyma. A z tym ju¿ bywa ró¿nie i zale¿y od bardzo wielu czynników. |
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-18, 22:22
|
|
|
Szanowni u¿ytkownicy Forum, kierowcy.
Zachowujcie szczególn± ostro¿no¶æ jad±c przez las ul. Estrady i Radiow±. Ostatnio dwukrotnie widzia³em tam ³osia a spotkanie z nim koñczy siê dla auta tragicznie. Ponadto zdarzaj± siê spaceruj±ce kaczki sp³oszone z gniazd. |
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
|