Bezdomne zwierzêta |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-22, 22:51 Bezdomne zwierzêta
|
|
|
Chcia³bym rozpocz±æ dyskusjê na temat bezdomnych zwierz±t. Jest to problem naszego spo³eczeñstwa, które w porywie dobroci najczê¶ciej dla dzieci kupuje lub bierze w opiekê co¶ maleñkiego, ³adnego i przytulnego. Z czasem, wraz ze wzrostem obowi±zków i nieraz niespe³nieniem oczekiwañ przez tego, który wcze¶niej by³ milutki, dochodzi do tragedii dla zwierzaka (pies, kot). Jest on odtr±cany, podrzucany lub wrêcz wyrzucany. S± przypadki przywi±zywania np. psów do drzewa w g³êbokim lesie (du¿o takich zwierz±t znajduj± le¶nicy, my¶liwi).
Co robiæ z tymi bezdomnymi zwierzêtami?
Nie mo¿na ich pozostawiæ samopas. Blisko¶æ lasu i dzikiej zwierzyny powoduje, ¿e jest dla nich du¿e zagro¿enie w¶cieklizn±. Chore mog± byæ nie tylko lisy ale czêsto siê zdarza, ¿e choruj± zaj±ce, sarny.
Czy mamy jakie¶ pomys³y na tê "chorobê spo³eczn±" oprócz chycla? |
_________________ Pozdrawiam
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-22, 23:14
|
|
|
Mo¿esz przekazaæ 1 % swojego podatku na zaufane schronisko . Nie tylko kasa jest potrzebna. Wiele krajów ma rozwiniêty system wolontariuszy, którzy czynnie uczestnicz± w ¿yciu schroniska.
Ja zajmujê sie teraz 5 psami. Trzy s± moje od urodzenia. Dwa psy uratowa³am od chycla.
Jeden to wielki czarny terier rosyjski mieszkaj±cy rok na budowie a teraz u mojego syna. Drugi to ¶wie¿o adoptowany ratlerkopodobny. Próbujê go przekazac w dobre rêce.
Je¿eli zaczniemy sterylizowaæ zwierzêta to w porê zapobiegniemy tragicznym losom bezpañskich psów. Sterylizacja jest dla wielu suk jedyn± drog± prze¿ycia. Ci±g³e porody niedo¿ywionych zwierz±t koñcz± siê ¶mierci±. Mo¿na przeczytaæ w internecie has³o "sterylizacja". Fachowcy nie maj± w±tpliwo¶ci.
Ala Piotrowska |
|
|
|
 |
Walerian ¯yndul
|
Wys³any: 2008-04-22, 23:16
|
|
|
Dobrze Alu zaznaczy³a¶ - na zaufane schronisko. Nasz Baru¶ chyba do takiego nie trafi³. |
_________________ Pozdrawiam
Walerian ¯yndul |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-22, 23:18
|
|
|
Nie rozumiem dlaczego jestem jako go¶æ.?
Logowa³am siê i podawa³am has³o.
Ala |
|
|
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: 2008-04-22, 23:26
|
|
|
Baru¶ by³ siewc± potomstwa i która¶ w³a¶cicielka rasowej suczki siê ze¿li³a. Baru¶ (mieszka³ przez d³ugi czas w zbudowanej przez Ciebie budzie na polu bo nie umia³ mieszkaæ w niewoli lub sie ba³ ludzi ) gdyby by³ wysterylizowany to nie znikn±³
Ala. |
|
|
|
 |
|